Ny Amnesty-rapport om tortyr i Uzbekistan

Rapporten “Secrets and Lies: Forced confessions under torture in Uzbekistan”, visar hur tortyr och misshandel spelar en central roll i landets rättssystem. Polis och säkerhetsstyrkor använder tortyr för att tvinga fram “bekännelser”, för att skrämma hela familjer, för att kräva ut mutor och regeringen slår till mot varje grupp som uppfattas som ett hot mot den nationella säkerheten. Läs en sammanfattning här

Publicerat i Nyheter | Kommentering avstängd

Förväntat resultat i presidentvalet

Den 29 mars hölls presidentval i Uzbekistan, med fortsatt stort stöd för den sittande presidenten, Islam Karimov.  Hans tre motkandidater, som alla representerar regimvänliga partier, prisade honom som den som bäst leder landet. Någon verklig opposition förekom inte heller vid detta val. Läs mer på Amnestypress hemsida.

Publicerat i Nyheter | Kommentering avstängd

Uzbeker i Sverige fruktar attentat

Svenska Dagbladet rapporterar den 22 februari om att uzbeker i exil i Sverige fruktar att fler attentat kommer att äga rum. Det är tre år sedan mordförsöket mot Obid Nazarov, imam i Strömsund, genomfördes. I december 2014 mördades en annan regimkritisk imam i Turkiet och en lista över fler personer som står i tur har dykt upp. De anhöriga till  Nazarov som är kvar i Uzbekistan har förhörts om Nazarovs vistelseort och familjemedlemmar i Sverige vågar inte längre röra sig fritt. Läs mer…..

Publicerat i Nyheter | Kommentering avstängd

Uznews.net har stängt ner

Ett antal journalister i Uzbekistan som rapporterat för nättidningen Uznews.net har mottagit hot för sitt arbete. På grund av detta har man nu tagit beslut att helt stänga ner sajten. Vi beklagar!! Regimen i Uzbekistan är ingen vän av yttrandefrihet.

Publicerat i Nyheter | Kommentering avstängd

Ny rapport om tortyr av politiska fångar i Uzbekistan

Sveriges radio refererade den 26 september till en färsk rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch om hur politiska fångar torteras i Uzbekistan. Hela rapporten “Until the Very End” kan läsas på HRW:s hemsida.

Publicerat i Nyheter | Kommentering avstängd

Salijon Abdurakhmanov får prestigefullt pris för yttrandefrihet

Den uzbekiske journalisten Salijon Abdurakhmanov, som är en av grupp 338:s samvetsfångar, har fått det tyska Johann-Philipp-Palm-priset för yttrande- och pressfrihet. Amnesty International och andra människorättsorganisationer kräver nu att han friges från fängelset. Han greps i juni 2008 och dömdes till ett tioårigt straff för vad som bedöms vara ett fabricierat narkotikabrott. Se mer om honom under fliken Aktiviteter/Aktionsfall.

Publicerat i Nyheter | Kommentering avstängd

Illa ställt med pressfriheten i Uzbekistan

Freedom House publicerade 2 maj en rapport om pressfriheten i världens länder. Näst sist på rankningen hamnade Uzbekistan, före Nordkorea men efter grannlandet Turkmenistan. Överlag är situationen  mycket dålig i världen. Endast en tredjedel av världens länder får “grönt ljus”. Se också Sveriges Radios hemsida.

Publicerat i Nyheter | Kommentering avstängd

Seminarium om kvinnors situation i Uzbekistan

I januari 2014 höll Amnestygrupp 338 tillsammans med ABF Stockholm ett seminarium om kvinnors rättigheter och utsatta situation i dagens Uzbekistan.

En specifik fråga som belystes var de tvångs­steriliseringar av kvinnor som enligt den rapporten Forced Sterilization of Women in Uzbekistan av journa­listen Natalia Antelava förekommer i Uzbekistan. I rapporten beskrivs hur kvinnor, antingen efter påtryckningar från läkare eller helt enkelt utan att bli informerade om det, tvingas till sterilisering. Detta leder till ett stort lidande för kvinnorna men också till splittrade familjer i ett land där stora familjer fortfarande är norm. Vilka är de bakomliggande orsakerna till att kvinnor tvångssteriliseras i ett land som Uzbekistan? Vad blir konsekvenserna, och framförallt, vad kan göras för att förhindra framtida övergrepp? Detta var några av frågorna som diskuterades på seminariet.  Medverkade gjorde bland annat den uzbekiska journalisten Matlyuba Azamatova, Birgit Feychting, läkare och med­lem i Amnestys Hälso- och sjukvårdsgrupp, Amnestys svenska sektions avgående general­sekreterare Lise Bergh samt Torgny Hinnemo, Centralasienkännare, journalist och författare.

Seminariet bevakades av den uzbekiste journalisten Kudrat Babadjanov och delar av seminariet samt några intervjuer finns på Youtube, men endast på ryska.

Publicerat i Aktiviteter | Kommentering avstängd

FN-kritik mot Uzbekistan för systematisk tortyr

FN:s kommitté mot tortyr kritiserar återigen Uzbekistan för systematisk tortyr och förföljelser av människorättsaktivister.  Detta har även Amnesty International och andra organisationer lyft fram i ett antal rapporter om Uzbekistan.

Publicerat i Nyheter | Kommentering avstängd

Uzbekisk journalist i fängelse får pressfrihetspris

Den uzbekiske journalisten Muhammad Bekjanov, som sedan 14 år tillbaka sitter i fängelse för påstådd terrorism, fick den 27 november Reporters Without Borders pressfrihetspris för 2013 tillsammans med en tamilspråkig tidning på Sri Lanka.

Bekjanov var under 1990-talet utgivare av tidningen Erk vars kritiska artiklar om bla.   miljöproblem, ekonomi och barnarbete, var en nagel i ögat på regimen. Efter arrestering 1999 tvingades han under tortyr att “erkänna”, vilket resulterade i 15 års fängelse. Strax före frigivningen 2012 dömdes han till ytterligare 4 år 8 månader för påstådd olydnad mot fängelsevakt.

Publicerat i Nyheter | Kommentering avstängd