Måndag 27 januari Seminarium om kvinnors situation i Uzbekistan!

Varmt välkomna på ett seminarium om kvinnors rättigheter och utsatta situation i dagens Uzbekistan.

Uzbekistan – ett land som sällan uppmärksammas i våra media, där 28  miljoner människor lever i en diktatur som systematiskt använder tortyr och andra kränkningar av de mänskliga rättigheterna som kontrollmedel. Detta seminarium belyser kvinnors generella situation i Uzbekistan och uppmärksammar, bland annat utbildningsmöjligheter, familjesituation, fattigdom samt mäns våld mot kvinnor.
En specifik fråga som belyses är de tvångs­steriliseringar av kvinnor som enligt den nysläppta rapporten Forced Sterilization of Women in Uzbekistan av journa­listen Natalia Antelava förekommer i Uzbekistan. I rapporten beskrivs hur kvinnor, antingen efter påtryckningar från läkare eller helt enkelt utan att bli informerade om det, tvingas till sterilisering. Detta leder till ett stort lidande för kvinnorna men också till splittrade familjer i ett land där stora familjer fortfarande är norm. Vilka är de bakomliggande orsakerna till att kvinnor tvångssteriliseras i ett land som Uzbekistan? Vad blir konsekvenserna, och framförallt, vad kan göras för att förhindra framtida övergrepp? Detta är några av frågorna som kommer att diskuteras på seminariet.  Medverkar gör bland annat den uzbekiska journalisten Matlyuba Azamatova, Birgit Feychting, läkare och med­lem i Amnestys Hälso- och sjukvårdsgrupp, Amnestys svenska sektions avgående general­sekreterare Lise Bergh samt Torgny Hinnemo, Centralasienkännare, journalist och författare. Arrangörer är Amnestygrupperna 338 och 44 samt ABF Stockholm.

Seminariet hålls i Hedén-salen på ABF-huset, Sveavägen 41 i Stockholm mellan kl.18 och kl.20. Fri entré och ingen föranmälan krävs.

Publicerat i Aktiviteter | Kommentering avstängd

FN-kritik mot Uzbekistan för systematisk tortyr

FN:s kommitté mot tortyr kritiserar återigen Uzbekistan för systematisk tortyr och förföljelser av människorättsaktivister.  Detta har även Amnesty International och andra organisationer lyft fram i ett antal rapporter om Uzbekistan.

Publicerat i Nyheter | Kommentering avstängd

Uzbekisk journalist i fängelse får pressfrihetspris

Den uzbekiske journalisten Muhammad Bekjanov, som sedan 14 år tillbaka sitter i fängelse för påstådd terrorism, fick den 27 november Reporters Without Borders pressfrihetspris för 2013 tillsammans med en tamilspråkig tidning på Sri Lanka.

Bekjanov var under 1990-talet utgivare av tidningen Erk vars kritiska artiklar om bla.   miljöproblem, ekonomi och barnarbete, var en nagel i ögat på regimen. Efter arrestering 1999 tvingades han under tortyr att “erkänna”, vilket resulterade i 15 års fängelse. Strax före frigivningen 2012 dömdes han till ytterligare 4 år 8 månader för påstådd olydnad mot fängelsevakt.

Publicerat i Nyheter | Kommentering avstängd

Elva dödsfall rapporterade i samband med årets bomullsskörd

Enligt en rapport från organisationen Cotton Campaign miste elva personer livet i samband med bomullsskörden i Uzbekistan.  Den yngste var endast 6 år, som dog när han fick en stor bomullsbal över sig när han sov middag på ett lastbilsflak.

För första gången tilläts ILO, den internationella arbetsorganisationen, att inspektera arbetet efter många års internationella protester mot barnarbete. Trots det rapporteras skolbarn 15 -18 år ha tvingats ut på fälten, tillsammans med universitetsstudenter, lärare och anställda i olika sektorer. Ett vanligt påtryckningsmedel uppges vara hot om att förlora sin anställning eller studieplats. Läs hela rapporten här

Publicerat i Nyheter | Kommentering avstängd

Årets bomullsskörd påbörjad

I mitten av september påbörjades skörden av bomull, Uzbekistans viktigaste exportvara. Efter flera års internationella påtryckningar mot att barn utnyttjats som skördearbetare, har ILO (Internationella arbetarorganisationen) i år fått klartecken från regimen att sända övervakningsteam till bomullsregionerna.

De internationella reaktionerna mot barnarbete har fått konsekvenser för befolkningen i övrigt, som i stor grad beordras ut på fälten för att skörda, oavsett ålder och hälsotillstånd. Även lärare och sjukvårdspersonal tvingas ut. Från Zaaminskiy distriktet i Jizzakh regionen uppges att de får arbeta gratis.

Fler nyheter om bomullsskörden finns på uznews.net

Publicerat i Nyheter | Kommentering avstängd

En uzbek nominerad till människorättspris

En uzbek som varit en av Amnestys källor i Uzbekistan, Bahtiyor Hamraev, utsågs i april av organisationen Front Line Defenders till en av årets finalister till deras pris. I videon i länken nedan intervjuas ett antal personer om situationen för honom och för andra uzbeker som riskerar arbete, hälsa och sin egen och sina familjers frihet och säkerhet i arbetet för mänskliga rättigheter i Uzbekistan.

Priset gick senare till Biram Dah Abeid från Mauretanien.

Se videon: Bahtiyor Hamraev – Finalist – 2013 Front Line Defenders Award for Human Rights Defenders at Risk

Publicerat i Nyheter | Kommentering avstängd

8 år sedan massakern i Andijan

Det har gått 8 år sedan massakern i Andijan den 13 maj 2005, där många hundra civila dödades på öppen gata. I en rapport från Human Rights Watch på årsdagen kritiseras USA och EU för att man låter strategiska intressen gå före frågor om mänskliga rättigheter i relationerna med regimen.

Publicerat i Nyheter | Kommentering avstängd

Röda Korset ställer in besök på fängelser i Uzbekistan

Internationella Röda Korset (IRC) har fattat ett ovanligt beslut att ställa in sina besök vid fängelser i Uzbekistan för att undersöka situationen för fångarna där.  De uzbekiska myndigheterna nekar IRC att prata med fångarna i enrum vilket gör besöken meningslösa enligt IRC. Röda Korset besöker fångar över hela världen för att försöka förbättra fångarnas situation och påverka myndigheterna.  Läs vidare ….

Publicerat i Nyheter | Kommentering avstängd

Öppet brev inför Telia Soneras stämma

Grupp 338 har tillsammans med Amnesty Business Group skrivit ett öppet brev inför Telia Soneras stämma som hålls den 3 april. Brevet har gått ut till media i ett pressmeddelande från Amnestys sekretariat och även publicerats  på Amnestys hemsida.

Efter stämman publicerades en förkortad version i tidningen ETC, riktad till styrelsen för Telia Sonera.

Publicerat i Nyheter | Kommentering avstängd

Fler tvångsarbetare under bomullsskörden 2012

I en färsk rapport från Human Right Watch (jan 2013) redovisas att mer än 1 miljon innevånare, vuxna och skolungdomar, inkl, lärare, läkare och sjuksköterskor, tvingades ut på fälten för att skörda bomull. Arbetsvillkoren  vid bomullsplockningen är dåliga, ersättningen ringa eller nästan obefintlig. Under tiden stänger skolorna och sjuka har svårt att få läkarvård. Polis bevakar fälten för att hindra obehöriga att fotografera och intervjua arbetarna. Bomullsskörden skedde under ca två månader mellan september och november.

Även detta år hittades unga under 15 år på fälten, en åldersgräns som satts av myndigheterna efter internationella påtryckningar mot barnarbete vid bomullsskörden. Se tidigare inlägg nedan från oktober 2012.

Publicerat i Nyheter | Kommentering avstängd