Lästips

”Nattvandringar mellan liv och död” av Alisher Sarbon och Åsa Olenius skildrar skönlitterärt hur Alisher år 2014 reste tillbaka till hemlandet Uzbekistan efter åtta år i exil. Det som skulle bli ett kärt återseende med barnbarnen, blev en strapatsrik och riskfylld resa där våld och korruption är ständiga följeslagare genom berättelsen. Mer information om boken finns att läsa på www.asaole.com.

Boken kostar 120 kr (+ frakt, 40kr inrikes, respektive 80kr utrikes) All behållning från boken går oavkortat till Alisher Sarbon, eftersom han till skillnad från Åsa Olenius för närvarande inte har något arbete.
Kontakta Åsa via e-post för beställning och ytterligare information på adress asaole@gmail.com.

Bomull: en solkig historia av Gunilla Ander (2010). En genomgång om bomullsodlingen i bl.a. Uzbekistan och dess konsekvenser för människor och miljö.

Berättelser från ett land som inte finns – människor, möten och miljöer i det forna Sovjetunionen av Torgny Hinnemo (2010).  Essäer och episoder från 1969 fram till idag från hans resor i Sovjet och de nya staterna .

Hållbar bomullsproduktion- en realistisk målsättning inom Aralsjöområdet? av Ingrid Karlsson och Gunilla Björklund, Svenska Aralsjösällskapet (2009). En genomgång av bomullens betydelse och konsekvenser i Uzbekistan.

Konsten att dölja en massaker av Elin Jönsson (2008). En ögonvittnesskildring av händelserna i Andijan i juni 2005.

Murder in Samarkand – A British Ambassador´s Controversial Defience of a Tyrannical Regime Within the War on Terror av Craig Murray (2006). En skakande beskrivning av den uzbekiska regimens förtryck av oppositionella och om stormakternas tystnad.

Uzbekistan i serien Länder i Fickformat (915) av Utrikespolitiska Institutet (2007). Om Uzbekistan i siffror och korta textavsnitt.

Kommentarer inaktiverade.